Thursday, January 5, 2012

Ucapan Tahun Baru & Nasihat Dari Teman ..


Tengku, selamat tahun baru semoga kau sentiasa berada didalam kasih dan sayangNya, mananya ucapan tahun baru kat blog kau, tak nampak pun, lupa post ekk? ..
Pertanyaan dari temanku membuatkan aku bagaikan baru terbangun dari tidur yang panjang, membuatkan aku terdiam sejenak, bagaikan terfikir sesuatu yang aku sendiri tidak dapat pastikan dan huraikan ..

Aku dah post la tapi kat Facebook ..
Tengku, adakalanya aku tak dapat hendak memahami kau dan adakalanya aku bagaikan sangat memahami kau .. 
Dia senyum pada aku sambil meletakkan tangan dibahu aku, aku juga adakalanya sukar untuk memahami dia dan adakalanya aku sangat memahami dia dan senyumannya saat itu sangat aku fahami maksudnya ..

Tengku, tahun telah berganti dan yang lalu telah kekal menjadi kenangan, kata-kata akan sentiasa terdengar-dengar tapi tidak akan mampu untuk diulang kembali rangkap-rangkapnya yang lepas ..
Aku terdiam, memikirkan kata-katanya yang berbunga-bunga ..

Tengku, aku tahu adakalanya sesutu pekara itu amat sukar untuk kita lupakan .. 
Dia sememangnya sentiasa memahami aku dan aku bagaikan tiada idea untuk berbicara dengannya, aku cuba lontarkan jauh-jauh perasaanku, jauh sejauh pemandanganku ..


Sahabat, adakalanya sesuatu pekara yang lepas itu tidak boleh dibiarkan dan tidak boleh dilepaskan, setiap sesuatu yang lepas itu adakalanya ibarat seperti akar pokok, ia menjalar dan terus menjalar dan akan sentiasa terus berkaitan dengan kehidupan kita buat selama-lamanya dan jika kita cuba melupakan sesuatu yang penting, ibaratkan seperti kita cuba mematikan dan menceraikan akar dari pokoknya dan kelak pokok itu akan tumbang ..
Tengku, apa yang kau katakan sememangnya benar, namun apakah akar yang berpenyakit akan tetap dibiarkan? Apakah ianya tidak akan memberikan kesan yang buruk kepada pokok tersebut? .. 
Sahabatku, apa yang kau katakan itu juga benar tapi apakah aku mampu? Biarlah akar tersebut reput dimakan tanah (masa) dan adakalanya masa itu adalah ubat yang paling mujarab untuk menghilangkan kenangan (akar) yang sukar ..
Tengku, sepertimana yang kau katakan dulu, hanya pemilik diri mengenal dirinya, maka aku menerima apa yang kau katakan dan apa yang aku harapkan kau akan tetap seperti dahulu ..
Sahabatku, terima kasih atas perhatian kau dan aku ucapkan Selamat Tahun Baru kepada kau, semoga kau sentiasa berada didalam kasih dan sayangNya buat selama-lamanya .. 

p/s : Nampak sangat aku keras kepala, orang kata A aku kata B .. itulah aku dan aku akui kelemahan diri ini..

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Blogger templates